Etiketter

, , ,

474

År efter år betalar människor in avgifter till försäkringsbolagen i tro om att få något slags skydd tillbaka. Detta är en ren bluff, ett riskfyllt spel där man leker med ödet. Försäkringar är endast en lek med sitt eget liv och sina pengar.

En försäkring är ett avtal mellan mig och försäkringsbolaget där jag ska få ett skydd mot framtida ekonomiska risker. Varje år betalar du in en avgift (premie) till försäkringsbolaget men det finns absolut ingen garanti att dessa pengar verkligen kommer användas till det som du tror eller enligt avtalet. Försäkringsbolaget kan (plötsligt) ändra det avtal ni en gång skrivit och de pengar du betalat in är borta med vinden. Du, ditt liv och dina pengar ligger i försäkringsbolagets händer. De styr och ställer som de själva vill. Att teckna en försäkring ger dig endast en illusion om trygghet. Läs nedan ett citat ut Göteborgs Tidningen:

”Arnold Andersson, 93, och hans hustru Gunvor, 88, i Alingsås har betalat sin premie i drygt 23 år. Det skulle ha gett dem ett belopp på 31 800 kronor.


– Vi har redan betalat in nästan lika mycket. Nu har vi fått besked om att ersättningen sänks till 18 000 kronor, berättar Arnold Andersson.


Han säger att han och hustrun aldrig informerats om att försäkringen innebar en risk.


– Vi har inget stort sparkapital och det är inte roligt att behöva grubbla över det här, säger han.”

 

(http://www.gt.se/nyheter/1.1749600/blast-av-folksam)

 

Premien du varje år betalar in kan jämföras med ett lönlöst sparande. Försäkringsbolaget lovar dig att ge tillbaka mer eller mindre pengar när du drabbas av en specifik olycka, de utlovar dig en hel del pengar tillbaka på dina inbetalningar. På detta sätt har försäkringsbolaget lyckats väva in en utlovad, men falsk och värdelös, ränta på dina pengar. Denna ränta lockar människor att teckna en försäkring och man ser endast bilden av trygghet, pålitlighet och professionalism som ständigt målas upp av försäkringsbolagen. Av de pengar du betalat in under hela ditt liv till försäkringsbolaget, hur mycket tror du att du fått eller kommer få tillbaka?

Vi anser att spelberoende är någonting dåligt men ingen verkar reflektera över hur man spelar med sitt liv och sina pengar när man tecknar en försäkring. Försäkringsbolaget säger till dig att betala såhär och såhär mycket och om detta händer dig så kommer vi ge dig så här mycket. Om detta händer dig. Precis som om du skulle köpa massa lotter för såhär och såhär mycket pengar och om du köper rätt lott så kommer du vinna massa pengar. Vad är skillnaden mellan den som betalar in massa pengar till spelmaskiner etc. och den som betalar in massa pengar till försäkringsbolaget? Båda formerna är ett sorts spel, en lek. Återigen, vem är det som tjänar på detta avtal, jag eller försäkringsbolaget?

Men försäkringsbranschen är fulare än så. Det är lätt att teckna en försäkring och ännu lättare att betala för den, men att verkligen ha rätt till den är en annan sak. Plötsligt när olyckan drabbar dig så faller du utanför försäkringens ramar utan något ekonomiskt stöd. Vet du inte att försäkringar endast är till för de människor som är helt friska? Vet du inte att försäkringar endast är till för de människor som inte får inbrott? Vet du inte att försäkringar är till för de människor som det aldrig börjar brinna hos? Ur programmet Plus (22 oktober) på svt berättar Henrik och Ingela om hur de tecknat en gravidförsäkring som visade sig vara värdelös. Deras son föddes med ca 30 missbildningar och de trodde att de självklart skulle få ut ersättning på sin gravidförsäkring, men icke! Försäkringsbolaget hade 25 extra sidor avtalstext på nätet som föräldrarna inte sett. I denna avtalstext så står deras sons fel bortskrivna. Desto noggrannare man läser försäkringsbolagens krav upptäcker man ganska snart att försäkringar endast är till för helt friska människor dvs. människor som aldrig kommer ha behov av sin försäkring.

”Man tror att man är säker och om det händer något, vilket det gjorde i det här fallet, att man ska få hjälp och att man har rätt till det. Men det har vi ju insett nu att det har vi ingen rätt till, tyvärr.”

Försäkringsbolagen verkar inte bry sig om människors öden, utan att tjäna maximalt med pengar. Att människor känner sig blåsta och lurade är knappast någonting som gnager på deras samveten när de plockar ut sina löner eller sin bonus. Det är ren och skär business, där du står som given förlorare.

 

// Fröken Taliban

Annonser