Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Jag har länge irriterat mig över att människor, muslimer som icke muslimer, alltid ska dra fram islamofobi-kortet i både tid och otid. Vissa saker är rena Islam- och muslimhatet, men man måste väll ändå kunna lyfta fram problematik som finns i muslimska samhällen utan att kallas islamofob? Innebär det per automatik att alla problem som finns bland muslimer och muslimska samhällen är ett Islamproblem? Jag menar, jag gillar inte Ouis särskilt mycket på grund av många orsaker (det är med största sannolikhet inte vad de flesta skulle tro) men om hon nu gjort en undersökning som belyser problem som uppstår med tvångsäktenskap, hedersrelaterat våld och sexuellt övergrepp på unga flickor och kvinnor i mellanöstern så förstår jag inte för allt i världen varför 1. man tystar ner det för att inte anklagas vara en islamofob och 2. varför man anser det vara islamofobi över huvudtaget?

Det betyder ju att man tror att tvångsäktenskap, hedersrelaterat våld och sexuellt utnyttjande går hand i hand med Islam! Det är ju inte Islam som religion som stödjer den här typen av praxis i samhället, jag skulle snarare säga att det är just bristen på Islam som är orsaken. Efter att ha varit muslim i många år nu, och efter att ha varit kontakt med muslimer från många olika delar av världen och som praktiserat sin religion i större eller mindre utsträckning, så har jag märkt av ett återkommande tema. Det är oftast bristen på Islam, kunskap och det faktum att man föredra sina egna kulturella värderingar, som inte bara saknar stöd i religionen utan många gånger går stick i stäv med Islams läror, som är orsaken till perversa kulturella yttringar som ”heders”våld och tvångsäktenskap… eller vad sägs om kvinnlig könsstympning?

Det finns två typer av kritik; den som är rättfärdig och som används när man verkligen vill belysa ett problem och se vad man kan göra åt det, och den ”kritik” som enbart används i ett illvilligt syfte och som, om man tittar lite närmare, inte har några större belägg om man bara tar sig tid för att bemöta den. Tyvärr verkar muslimer i många fall oförmögna till att bemöta vare sig den ena eller andra på rätt sätt, och tyvärr är det så att de som ”kritiserar” många gånger är oförmögna eller ovilliga till att bemöta respons på kritiken och faktiskt ta sig till den utan att sätta dövörat till. Det blir som oftast någon typ av ”hit-and-run”-debatt där man är helt ointresserad av att omvärdera sina åsikter eller ta till sig någon annans synvinkel, eller åtminstone erkänna att det finns ett annat förhållningssätt än det egna.

//SmurfBurkan

Annonser