Etiketter

,

”…och så har vi negerbollar också,” så lät det fyndiga avslutet på bistrons meny på X2000 tåget mellan Göteborg och Stockholm i torsdags. Inte särskilt smart kommenterar sade biträdande presschef Ulf Wallin, och jag måste nog hålla med där.

Världen och språk är föränderligt, innebörden för olika ord kan förändras med tiden. Jag tror ärligt att negerboll aldrig fick namnet för att nedsätta mörkhyade människor, men det är endast var jag tror och hoppas. Har aldrig hittat någon vettig förklaring till varför man valde att kalla den så. För mig är det och har alltid varit kokosboll.

För det verkar som folk säger negerboll för enligt dem ”har det alltid varit negerboll” eller ”man sa alltid negerboll när jag växte upp”. Varför envist hålla fast vid att säga ett tydligt väldigt gammal ord med avsikten att beskydda det? Fånigt. Speciellt när många människor tar illa upp av namnet. Hur många är det som kallar datorn för matematikmaskin? Är det bara för att det är invandrare som tar illa upp av namnet som många tjurskalligt vägrar säga någonting annat?  

Idiotiska argument som ”om jag inte får säga negerboll så får du inte säga vitt bröd, vitlök osv osv” är knappats hållbara. När har en vit människa någonsin känt sig diskriminerad av att bli kallad vit eller viting? För övrigt har vitt bröd aldrig varit förknippat med hudfärg. Historiskt har alltid den vita människan varit duktig på att kalla mörkhyade människor med nedsättande termer, även ansett att de inte var fullt mänskliga enligt fantasiteorin apa-blev-människa.

Visst finns det människor som enbart säger negerboll utan någon annan avsikt än att syfta på just negerboll, utan något illa menat. Men idag vet ju de flesta att ordet negerboll är väldigt laddat. Tänker tillbaka på ett klipp från Sunes Sommar där pappa Rudolf hamnar i kafeterian som kassör. In kommer det amerikanska basketlaget, som råkar vara afroamerikaner, och vill ha kaffe. En av dem pekar på kokosbollarna och frågar pappa Rudolf vad de heter. ”We call them nig.. ni.. no NO… we call them wienerbröd, wienerbroads.” En utav männen lutar sig fram över disken mot Rudolf och säger ”Oh no you don’t.” Woops, busted! Sedärja, ordet kanske betyder mer än vad det bara heter.

Bläddrar i min gamla bakbok här hemma, klassikern Sju sorters kakor. Jag råkar ha två exemplar varav den ena är från 1987 och den andra är från 2005. I boken från ’87 finns recept på negerbollar och i boken från ’05 finns recept på chokladbollar. Kanske dags att fler väljer att uppdatera sitt ordförråd. För man kan ju knappast påstå att det inte finns något alternativ till negerboll. Vi har ju chokladboll, havreboll, kokosboll, gräddbulle m.m.

Diskussionen har blivit nästan löjlig, finns det inte en gräns för hur envis man kan bli?. Man kan ju fråga sig varför en del människor, som ser detta som någonting obetydligt och trivialt, inte kan respektera att detta kan ha stor betydelse för den som blir utsatt för det och känner sig förolämpad. För mig är ekvationen ganska enkel: varför använda sig ett ord som uppfattas som nedsättande?

1987 vs. 2005

 

// Fröken Taliban

Annonser