Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Jag tänkte fortsätta spinna vidare lite på den här artikeln, om kvinnan som väljer att vara hemma med sina barn. Det finns mycket att säga om hemmafrun men vad jag funderat över nu är de kvinnor som önskar att de kunde vara hemmafruar, eller hemmamamma, och varför det, sorligt nog, ibland inte går.

Att låta mamman vara hemma med barnet/barnen kan vara ganska svårt i Sverige. Kanske är det ännu svårare att behöva lämna sina barn på dagis när man själv inte vill det. Det är klart att det inte är enkelt att låta mamman vara hemma när bara en förälder arbetar och som ensam ska kunna försörja familjen när man bor i ett samhälle som är byggt på att båda föräldrarna arbetar.

Varför måste båda föräldrarna arbeta då? Jo, därför att det svenska, och för all del hela det västerländska samhället, bygger på att båda föräldrarna måste jobba för att kunna leva det liv som man ska, enligt normen, leva. Ett vanligt familjeliv måste innehålla en villa eller alternativt en bostadsrätt, minst en bil (helst två), gärna någon mysig semester på sommaren, kanske en skidresa på sportlovet också, en hund eller något annat djur, tonvis med prylar, leksaker och andra grejer, fina möbler och massor av roliga aktiviteter på helgerna. Och glöm inte att varje barn helst ska gå på någon rolig sport också, exempelvis hockey, fotboll, simning etc. Ja, de flesta förstår ju att allt detta kostar en hel del. Själva poängen med livet är ju att köpa saker, föremål och upplevelser, eller? Allt skulle ju närmast kollapsa om alla valde ett liv utan allt detta.

Ja, jag är väldigt kritisk mot detta samhälle och dess normer. Precis som familjen nämner i artikel sparar de in på utgifter som semester och boende, och vad är det för fel med det? Mår barn bättre av att kunna få åka på semester varje sommar än att få vara hemma med sin mamma?  Det är inte barnen som skapat denna kultur men blir ändå dess offer. Det är vi vuxna som lärt barn att pengar och saker är viktiga, din värdighet, status och lycka  är beroende av hur mycket pengar och materiella saker du har.

Och är det inte lustigt att folk blir mer upprörda över att en kvinna väljer att vara hemma med sina barn än över det faktum att många kvinnor/familjer tvingas lämna sin barn i förskolan pga ekonomiska skäl? Om inte båda föräldrarna arbetar kan man inte göra det, eller köpa det, eller ha det etc etc…

Konsumtionssamhället. Välkommen hit! Välj vilken färg du vill ha på ditt ekorrhjul. Blått och gult kanske?

Annonser