Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Har du någonsin sett en muslimsk kvinna i ett universitet, högskola eller bara allmänt på en plast där utbildning bedrivs? Då kan det vara en kvinna på rymmen.

Jag och Maken satt och lyssnade på Ring P1. Det är helt otroligt att nästan varje dag är det någon som ringer in och pratar om muslimer eller islam, eller bara råkar snudda vid dessa ämnen. Tyvärr så är det alltid (iaf när jag lyssnat) ingen som verkar ha någon kunskap om Islam.

Mannen eller den tjuriga gubben som ringde in nu när vi lyssnade beklagade och beklagade över alla dessa invandrare som inte går i skola här för att lära sig svenska. Och muslimska kvinnor får ju inte ens gå i skola, därför att….då är de på rymmen. What? Är du seriös nu? Ämnet Islam och Muslimer måste ju vara de enda ämnen där folk accepterar att i princip vem som helst yttrar sig om, även om man inte ens vet ett skvatt om vad Islam står för.

Säger religionen Islam att kvinnor inte får gå i skola?

Att en muslimsk kvinna studerar är inget som går emot hennes religion. Tvärtom, ser man på det muslimska samhället finns det ett stort behov av kvinnor som utbildar sig. Behovet av kvinnliga anställda inom vården (exempelvis, läkare, sjuksköterskor, gynekologer, tandläkare etc.) eller inom utbildningssektorn kommer alltid finnas eftersom dessa enheter föredras att vara uppdelade mellan män och kvinnor. Desto mer utbildade kvinnliga lärare desto större möjlighet att kvinnor utbildar sig, det är en positiv cirkel. Men kvinnor är inte ålagda att vara familjeförsörjaren så som de muslimska männen är, följaktligen väljer inte många kvinnor att (vidare)utbilda sig. Detta är vår rättighet, inte vår skyldighet.

Jag tror våra åsikter skiljer sig långt mycket tidigare än om muslimska kvinnor får studera. Jag studerar själv men jag ser inte denna utbildning och det yrke den leder till som syftet med mitt liv. Att studera en ”världslig” utbildning är och kan självfallet ge mycket gott, men det kan aldrig vara bättre än att kunna och studera sin religion Islam.  För att förstå varför många muslimska kvinnor inte väljer att utbilda sig måste du inse att vi har helt olika uppfattningar om syftet med livet och vad som ger meningsfullhet i livet. Att ”bara” vara mamma, fru, vara hemma och lära sig sin religion är ett val muslimska kvinnor respekteras och är högt ärade för.

Låt mig att sammanfatta allt detta så du inte lämnar inutiburkan med några missförstånd kring detta: Ja, den muslimska kvinnan får utbilda sig/gå i skola. Detta är inget som strider mot hennes religion, dvs. en muslimsk kvinna i en skola betyder inte att det är en kvinna på rymmen. Ett liv utan utbildning, karriär, status eller titlar är kanske ett liv utan mening för vissa. Men många religiösa kvinnor jag känner kan sakna utbildning men de har ändå det bästa arbetet, den bästa karriären, den högsta statusen, de mest nobla titlarna och den bästa lönen. De är ärade och upphöjda genom Islam.

// Fröken Taliban

Annonser