Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

När Herr Otterbeck förklarade att konvertiter ofta tenderar att bli ”more royal than the king” och att det är därför som de (tydligen) ska vara överrepresenterade bland niqab-bärande kvinnor, så var det många som nickade instämmande. Jag tycker att det är minst sagt absurd och förolämpande att komma med ett sådant påstående.

För det första så måste man komma ihåg att alla människor som aktivt väljer sin religion, och inte bekänner sig till en bara för att man har den bakgrunden, kommer också vara mer engagerad i sin tro. Man kan aktivt välja sin tro vare sig man varit ”född muslim” eller inte, det viktiga är att man gör det medvetna valet och av övertygelse och inte av tradition eller ren rutin.

För det andra, så undrar jag om Herr Otterbeck ens vet vad som menas med ”more royal than the king”. Och om han nu gör det så är det kanske hans människosyn, och särskilt den syn han har på konveriteter, som bör ifrågasättas och kritiseras. Det är så förolämpande för mig som kvinna och muslim att det är så konvertiter ses av andra människor. Man är inte en ”riktig muslim”, man är fake och Islam är egentligen inte ens egna angelägenhet. Så tron, den religiösa övertygelse, det är egentligen bara ett spel för galleriorna? Eller, Herr Otterbeck och Company? Det här faller väldigt fint tillsammans med det som jag alltid hävdat. Människor ser inte den muslimska kvinnan som kapabel att vara religiös, spirituell eller ha något som helst med religion att göra. Vi är oförmögna till detta, som om vi vore icke-människor. Kan det här grunda sig i den kristna medeltidstron att kvinnor inte ens hade själ, månntro? Gäller detta alla kvinnor, eller bara muslimska kvinnor? För särskilt de ”nya” muslimerna verkar ju inte ha någon som helst rätt till Islam, och verkar inte ha någon som helt rätt till att uttala sig om Islam och deras tro. Om det är den här föreställningen som finns bland andra, så är diskussionen om niqab eller inte långt ifrån det viktiga.

För det tredje, så är de allra flesta konvertiter jag känner, är bekant med eller hört talas om långt ifrån fanatiska så som man ofta försöker få det att se ut. De allra flesta konvertiter bär inte niqab, och i min umgängeskrets så skulle jag nog påstå att de är långt ifrån majoritet (de är inte ens en betydande minoritet). Dessutom verkar många människor blanda ihop koncept här. Man är inte fanatisk bara för att man är en religiös människa som följer de påbud som finns i religionen. Vad som anses vara extremt är också väldigt relativt. Om en muslim skulle följa vett och etikett till punkt och pricka när det kommer till hur man behandlar sina gäster eller sina grannar, så skulle många svenskar lysa upp av förtjusning och prisa dem för deras goda egenskaper. Men när en muslim vill följa klädkodex för män eller kvinnor så rynkar man på näsan och säger att de är fanatiker och extremister. För mig är inte slöja eller niqab extremt, det är en religiös handling som är naturlig i den muslimska tron.

Annonser