Etiketter

, , , , ,

Kaos i klassrummet, dålig undervisning, dåliga resultat – så går det när ingen vill ta sitt ansvar. Så försöker Aftonblaskan göra nån omröstning för att se vem läsarna tycker har ansvaret för den svenska skolan; och så slår det mig hur ensidigt människor måste se på det hela. Det är inte bara en grupp som har ansvaret för vad som händer i skolan. Politiker bär på skulden eftersom svenska skolan blivit till en flumskola och för att det inte finns tillräckligt med resurser, vare sig det handlar om tillräckligt med personal eller kvalitativa läroböcker. Lärarna bär ansvaret för att, från egen erfarenhet, det finns många som inte ens passar sig för läraryrket alls och som inte har tillräckligt med kunskap för att veta hur man undervisar. Och så kommer vi också till kärnan av saken – föräldrarna.

Har man ”fri uppfostran” där barn varken lär sig att uppskatta det de har, respektera vuxna eller sina egna föräldrar eller förstår vikten av en god utbildning så kan läraren vara hur underbar som helst och resurserna outsinliga – men barnen har inte uppfostran för att kunna ta till vara på allt det där. Barn som kallar sina föräldrar och lärare för diverse skällsord, som förstör skolmaterial för ”skojs skull” och som ”skiter i” om de fick IG eller skolkade från skolan. Barn som inte har stöd hemifrån eftersom föräldrar inte har tid eller viljan att sätta sig ner med sina barn för att hjälp dem med skolgången och motivera dem.

Du har föräldrar som, uppenbarligen, lider svåra samvetskval för att de lämnar sina barn från 1 års ålder hos barnomsorg och försöker kompensera det med att vara ”snäll” mot sina barn och helt enkelt saknar styrkan att kunna sätta gränser. Och så har du föräldrar som kanske skaffade sig ett par eller två för många för att de ska ha tid och resurser att kunna ge varje barn tid och vuxen vägledning. Föräldrar som inte engagerar sig i sina barn helt enkelt.

Kanske det också är så att svenska barn börjat bli alltför bortskämda för att de ska uppskatta allt de faktiskt får för att ha råkat hamna i Sverige och inte i krigshärjade Mogadishus eller Kabuls misär. Gratis utbildning, gratis mål mat i skolan, gratis vård och att inget barn riskerar att lida av undernäring eller bomber som exploderar över deras huvud.

Barn som skriver jävla idiot och jag hatar dig för att de inte fick PS 3 som de önskat – vem bär ansvaret om inte de människor som format barnet?

Annonser