Etiketter

, , , , , , , , ,

Ingen har nog undgått vad som skett och sker i Tunisien, Egypten men även Jemen och många frågar sig självfallet, vad händer nu? Alla vill ha demokrati i Mellanöster, och ingen vill se något Islamistiskt parti ta över. Problemet är bara att inget av detta kommer hända, och orsaken till detta är ingen annan än västvärlden som påstår sig vilja sträva efter demokrati. Men bara demokrati på deras villkor. Anledningen att det är brist på demokrati över huvud taget i både mellanöstern men även länder i Sydamerika är USA och Europa som satt käppar i hjulet. Varje gång det funnits chans för ett demokratiskt styre så har man stöttat militärkupper eftersom man vetat att dessa demokratiskt valda ledare blev valdra av folket… Ett folk som inte vill sälja ut sina naturresurser och leva i misär medan andra länder lever på det välstånd som egentligen borde tillfalla landets befolkning. Och Islamistiskt styre? Snälla rara; även om detta Islamistiska parti skulle väljas dit av folket skulle samma scenario gälla. Det skulle räcka med att ett Islamistiskt parti finns representerat bland oppositionen och man hade störtat demokratin för att byta ut den till förtryckande diktatur utan att blinka. Väst vill ha en diktator på makten doing the westerners’ bidding, och ingenting annat.

Men jag måste ändå säga att det vidriga i det hela är att man försöker få det till att se ut som om Mellanösterns befolkning inte vill ha demokrati. Jag säger det rakt ut, jag vill hellre se en äkta demokrati i Mellanöstern som erbjuder människor möjlighet att påverka hur de vill att deras samhälle sak se ut och där man har religionsfrihet, yttrandefrihet och inte riskerar att hamna i en fängelsehåla och se sin hustru bli våldtagen framför ens ögon för att man kritiserat regimen eller för att man besöker moskén. Under mediabevakningen påstod man att ”islamister” fritagits från fängelse under demonstrationerna i Egypten. Jag undrar verkligen vilka dessa islamister är. Kanske samma ”islamister” som besökte moskén under Ramadans nätter. Egyptens imamer rådgav muslimerna att inte stanna moskén och be nattbön under Ramadans tio sista nätter, eftersom man visste att så fort Eidfesterna var över så skulle samtliga av dessa män (kanske även kvinnor!) få sin dörr inslagen och familjerna skulle aldrig se sina söner, fäder eller äkta makar.

Så istället för att oroa sig över att ”islamister” ska ta över och att demokratin som man hoppats på ska bli tillintetgjort, så tror jag det är mer relevant och aktuellt att man oroar sig hur de ledande politikerna i Europa och USA kommer ställa sig till det faktum att en riktig demokrati kan uppstå i mellanöstern. Kommer de tillåta detta den här gången eller kommer Mubarak bara ersättas av en annan hårdnackad förtryckare? Och om folket till sist väljer Islam, kommer man respektera folkets fria vilja eller är det bara demokrati på Västvärldens villkor? Eller demokrati och demokrati, det kan nog inte kallas demokrati utan snarare västvärldens lakejer i form av diktatorer…

Annonser