Etiketter

, , , , , , , , , , , ,

Nu har Carin Jämtin kommit med det ”lysande” förslaget att göra Eid al Fitr – dagen som avslutar fastemånaden Ramadan – till en svensk helgdag. Det måste vara en av de mest onödiga och destruktiva förslag jag har sett på länge. Varför ska vi behöva införa  en sådan helgdag? Ja, muslimer är en del av Sverige. Det råder religionsfrihet och folk får utöva hur lite eller hur mycket av sin religiösa åskådning man vill. Så tycker jag också att man ska fortsätta ha det; vare sig det rör sig om kristna eller muslimer, buddhister eller new-age anhängare. När folk kommer fram till mig med pamfletter ”Jesus älskar dig” och frågar om jag ”känner Jesus” så känns det lite jobbigt, men jag har ingen som helst avsikt att vilja hindra dem. Ibland kan jag tycka inom mig själv att new-age:are är lite flummiga, men jag vill inte förringa deras åsikter och övertygelse. Judar får ha sina kippor, muslimer bör kunna bära sina slöjor och sikher ska väll ha rätt till sina turbaner. Men varför i all sin da’r ska vi behöva införa ”multikulturella” helgdagar? Vad uppfyller det för syfte annat än att majoritetsbefolkningen ska känna sig påtvingade något som inte tillhör den nuvarande rådande kulturen som majoriteten av befolkningen känner samhörighet till även om de är ”religiöst kristet betingade” (trots att majoriteten inte ser sig själva som kristna). Det känns onaturligt och konstlat. Den här typen av förslag gör inget annat än att trivialisera minoriteters verkliga bekymmer och problem i samhället, samtidigt som man spär bensin över elden för dem som redan är bekymrade över det ”multikulturella” samhället som det är.

De flesta muslimer ser ”muslimska helgdagar” som en icke-fråga, den existerar inte ens. Vill man så gärna ta ledigt den dagen har man sina semesterdagar – inget mer med det. Muslimer har andra problem att tänka på. Om vi bortser från de problem som finns bland invandrare rent generellt – där en stor del av den muslimska gemenskapen i Sverige också tillhör – så finns det andra problem att handskas med. Även om tvångsäktenskap, kvinnlig könsstympning och ”heders”våld går emot Islam och dess värdegrund så är problemet fortfarande verkligt bland många muslimska grupper i Sverige (även om det existerar bland andra minoriteter). Det finns ett stort problem med hur integrering fungerat, samt diskriminering och ansvarslöst handlande både från invandrare (där, återigen, en del av den muslimska gemenskapen även tillhör) och politikers håll. Ska vi låta dessa frågor bara vara en del av SD’s retorik eller bör alla i gemen istället ta dessa frågor på allvar?  I allt detta, så blir muslimsk helgdag så löjligt att jag nästan får hjärnblödning. För att inte tala om hur det bara känns provocerande att komma med ett sånt förslag när det svenska samhället ser ut så som det gör.

Snälla, lägg ner med sånt här fjant och gör något vettigt istället. Den här typen av diskussioner bidrar inte med något konstruktivt, de är inte nödvändiga över huvud taget.

Annonser