Etiketter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Detta eviga ”men…” börjar störa mig kraftigt, varför inte bara vara ärlig och sluta hyckla?

”Jag tycket inte man ska trakassera muslimska kvinnor, men…

– hennes slöja provocerar ju!

– slöjan symboliserar – insert valfri fördom – 

– folk vill inte se den på gator.”

Och så vidare… Å ena sidan vill man försäkra sig att man inte är främlingsfientlig, hatfull eller med tvivelaktig människosyn (vilket man högst troligtvis har men sånt vill man ju inte erkänna), men å andra sidan så ursäktar man verbal och fysiska trakasserier mot muslimska kvinnor ändå. Det finns ju alltid ett MEN!

Låt oss se hur det ser ut i vårt samhälle vad gäller andra ”grupper”.

”Jag tycker inte att man ska trakassera homosexuella, MEN de behöver ju inte stå och kladda på varandra öppet” – en gång i tiden när det var norm i samhället att fördöma homosexualitet

”Jag har inget emot folk med annan hudfärg, MEN de måste väll inte beblanda sig med oss” – en gång i tiden när apartheid rådde (existerar i f s än idag i olika former runt om i världen)

”Jag har inget emot svarta, MEN jag vill inte att min dotter gifter sig med en” – när blandäktenskap var tabu (åter igen, är ju fortfarande det men inte i lika stor omfattning)

”Det är omoraliskt med våldtäkt, MEN kvinnan bör inte klä sig ‘slampigt’ och kanske inte röra sig ute sent på kvällarna

Är inte allt detta bara en form av hyckleri, ett försök att framstå som en ”good guy” som inte alls är fördomsfull, främlingsfientlig eller har åsikter man kanske innerst inne vet inte är acceptabla i ett modernt och upplyst samhälle. Man ursäktar trakasserier och hatbrott per automatik med detta ”men”. Det finns ju en orsak till varför muslimska kvinnor i slöja blir trakasserade. Man ursäktar alltså förövaren och skuldsätter offret. Den muslimska kvinnan är i grund och botten själv ansvarig för att hon blir trakasserad, hon har ju VALT att klä sig i slöja. Precis som våldtäktsoffret, hon lockade ju våldtäktsmannen med sin slampiga outfit och flörtiga beteende! Flatorna kunde ju inte låta bli att ge varandra ömhetsbetygelse, de bad ju om att bli anfallna när de ju vet att det finns våldsbenägna homofober i närheten!

Antingen fördömer man hat- och våldsbrott eller så gör man det inte. Försök inte fly undan med detta eviga ”men”. Du behöver inte acceptera klädval, livsstil eller sexuella läggningar som existerar i vårt samhälle idag, vi har alla åsiktsfrihet tack och lov. Det innebär dock inte att vi ska ursäkta eller försöka bortförklara att andra använder våld, vare sig verbalt, fysiskt eller psykologiskt, mot de som tycker, tänker eller lever annorlunda än en själv.

 

Annonser