Etiketter

, , , , , , , , , , , , , ,

Någon bad mig ge kommentar på senaste ”nyheten” om att Saudi retuscherar bort kvinnor på bild i reklam, bland annat IEKA-katalogen.

Det är ju så klart väldigt lägligt att skifta fokus från Svenska statens vapenaffär med Saudi, något som var väldigt hett och kontroversiellt bara för några veckor sedan. Helt plötsligt är det glömt att Sverige ville (ska?) bygga avancerad vapenfabrik i ”en diktatur där de mänskliga rättigheterna är under all kritik”. Nej, låt oss skifta fokus till IKEA istället och deras bortretuscherade kvinnor :) Som om kvinnor inte alltid varit bortretuscherade i Saudi? Varför blev det helt plötsligt en nyhet värd att rapportera om? Jag menar inte att låta som om jag ser konspirationer överallt, men det bör ju ändå vara rätt uppenbart för folk vad det egentligen handlar om.

Och förresten, är osynliga kvinnor på bild verkligen det viktigaste för saudiska kvinnor? Vi har exempelvis kvinnor som lever i fattigdom och misär och bor sämre i boendeförhållande än våra svenska boskap här i Sverige. Varför?

Därför att de inte har en manlig förmyndare som ska skriva under och gå och kräva underhållsstöd när man väl blir änka och inte har några manliga släktingar att försörja en, och en saudisk kvinna kan göra mycket lite utan en ”förmyndare” då hon i praktiken är en ”halvmänniska” hela sitt liv. Och man har så klart inte har någon som helst utbildning då man blev bortgift som ung tonåring ute i byarna och även om man hade någon som helst kompetens att arbeta så existerar inte de jobben för saudiska kvinnor eftersom Saudi importerar SLAVARBETARE till sitt land medan saudier förblir sysslolösa där en extremt liten minoritet lever i lyx och överflöd medan resten av befolkningen inte har råd att köpa kött till sig och sin familj att äta. Allt medan den privilegierade minoriteten blir fetare och fetare tills landet är en av de ”fetaste” i världen. Och de bortskämda och verklighetsfrånvarande överklasskvinnorna som får höras mest säger att de ”känner sig som drottningar” eftersom de ju har chaufförer som kör runt dem och behöver ju inget körkort, medan andra måste låta sina 10-åriga söner köra dem vilket leder till död och förstörelse på vägarna…

Jag menar inte att smutskasta Saudi som på många sätt ett fantastiskt land med många positiva sidor. Det finns många utlänningar ute på World Wide Web som bor och arbetar i Saudi och som har mycket positivt att säga… Men allvarligt talat; är retuscherade kvinnor verkligen något att nyhetsrapportera om? Jag blir så trött…

Annonser